EN

Съветът по сигурността към МС проведе заседание

28.11.2018

Под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе днес заседание. Приета беше позиция на Съвета по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море.

В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими. 

„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията. 

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.  

 

ПОЗИЦИЯТА НА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТТА КЪМ МС МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

 

Позиция на Съвета по сигурността по сблъсъка между украински и руски кораби

в района на Керченския пролив и Азовско море

 

Опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни доведе до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Тези действия от страна на Руската федерация са недопустими. 

 

В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи.

 

Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право.

 

Ще продължим да следим внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.