EN

Премиерът Петков: Темата за Република Северна Македония трябва да бъде решена само и изцяло от народните представители

15.06.2022

Темата за европейската перспектива на Република Северна Македония трябва да бъде решена само и изцяло от народните представители. С решение на Министерския съвет слагаме край на всякакви спекулации по въпроса, заяви в началото на редовното правителствено заседание премиерът Кирил Петков.

 

Всяко предложение от страна на Френското председателство на ЕС, от държава членка или от Европейската комисия, свързано с одобряване на началото на преговори за членството в ЕС на Република Северна Македония и Република Албания, направено в рамките на подготовката или при провеждането на заседанията на Комитета на постоянните представителите или на Съвета „Общи въпроси“, което се отклонява от Рамковата позиция на Министерския съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно от Постоянното представителство на Република България към ЕС на Комисията по външна политика на Народното събрание. Това предвижда част от решението на правителството.

 

Представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и в Съвета „Общи въпроси“ да не изразяват съгласие с описаните предложения до обсъждането им в Народното събрание. А при отхвърлянето им от парламента, да изразят отрицателна позиция по тях, пише още в решението на кабинета.