EN

Премиерът Петков: Ще предложа на кабинета да вземе решение за освобождаване на Стефан Янев от поста министър на отбраната

28.02.2022

Министър-председателят Кирил Петков свиква извънредно заседание на кабинета. Темите са: искането военният министър Стефан Янев да бъде освободен, както и обсъждане на ситуацията, свързана с повишаване готовността на Путин за използване на ядрено оръжие.

 

„Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции“, заяви премиерът.

 

Министър-председателят Кирил Петков отбеляза, че българският интерес не е да сведем глава на принципа „преклонена глава сабя не я сече“. По думите му националния интерес изисква не да се мълчи, когато се случва нещо, с което не сме съгласни, а ясно да изразим позиция и да осъдим тези политики и действия. „Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война, без реален повод, трябва да заявим ясно - тази война трябва да спре. Ние като ЕС трябва да направим всичко възможно това да приключи“, заяви Кирил Петков и добави, че Европейския съюз никога не е бил по-единен.

 

По отношение на отправената от Путин ядрена заплаха министър-председателят допусна, че е възможно тя да бъде само опит за сплашване, но беше категоричен, че не може да бъде игнорирана.

 

Премиерът изрази надежда, че днес ще започне евакуация на българите от Киев. Ще бъде осигурен зелен коридор и те ще могат да бъдат изведени от украинската столица.