EN

Премиерът Петков: Продължаваме да решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика

28.07.2022

„Важни и приоритетни решения в подкрепа на гражданите и бизнеса ще вземе на днешното си заседание правителството“, каза в началото му премиерът Кирил Петков. Той бе категоричен, че кабинетът до последния момент ще продължи да решава големите задачи и предизвикателства пред българската икономика и благодари на министрите за свършената работа през изминалите 8 месеца.

 

В рамките на заседанието Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ, който ще подобри енергийната сигурност на България. Условието за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Договорът е важна съвместна стъпка с ЕК за осигуряване на природен газ за зимните месеци, подчерта министър-председателят.

 

Правителството ще приеме новата програма за компенсация на цената на тока за бизнеса, считано от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще остане таванът на цената от 250 лв./мВтч. По този начин кабинетът „Петков“ осигурява предвидимост за бизнеса за следващите месеци в условията на енергийни предизвикателства. Реално ще помогнем на 633 000 небитови крайни клиенти, каза премиерът.

 

Кабинетът дава 150 милиона лева за мярката за намаляване на цената на горивата с 25 стотинки на литър гориво при зареждане на бензиностанции. Едновременно с това стартира дейността на работна група между Агенция „Митници“ и НАП за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември, според дерогацията на ЕС. Така се дава възможност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар, което ще намали цената им.

 

Министерският съвет ще вземе още протоколно решение, с което се дава указание на министъра на регионалното развитие за финансирането на 302 проекта на 196 общини с население от над 5,9 милиона души, каза министър-председателят Кирил Петков.

 

Правителството отпуска също 50 милиона лева за ремонти в 175 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани приоритетно за поправки на покриви и за енергоспестяващи мерки.

 

В хода на заседанието си кабинетът ще изслуша доклада на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов във връзка с установените нарушения при комплексната проверка на ТЕЦ Брикел и санкциите, които предстои да бъдат наложени, за да дишат гражданите на Гълъбово чист въздух. Всеки от нас има право да живее в чиста околна среда и никой не може да нарушава закона, отбеляза министър-председателят.

 

Като част от антикорупционната програма на правителството на Кирил Петков днес ще бъде представен готов законопроект от Министерството на правосъдието за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и други нарушения. Този законопроект е важна стъпка по пътя на нашата борба срещу корупцията, подчерта премиерът Петков.

Видео

28.07.2022