EN

Премиерът Петков: Българските граждани да бъдат спокойни, правителството е подготвено за сценарий, при който „Газпром“ спира доставките на газ

27.04.2022

„Правителство е подготвено за сценарий, при който „Газпром“ спира доставките на газ за страната ни. Искам да уверя българските граждани, че по никакъв начин няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите и нека потребителите да бъдат спокойни“, заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание.

 

В този контекст Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително за алтернативни източници на доставка. Спирането на природния газ от „Газпром“ е грубо нарушение на договора и шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито вложените пари на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет, категоричен бе министър-председателят. Петков подчерта, че е недопустимо едностранно действие за изнудване, затова България също преглежда всички договори с „Газпром“, включително и този за транзит през България.

 

„Виждаме докъде ни доведе политиката на ГЕРБ – до джип на „Аркад“ в гаража на г-жа Арнаудова, в хазната липсват 3 милиарда лева, защото са похарчени за „Турски поток“ и нямаме диверсификация на източниците на газ. Затова в последните 4 месеца българското правителство фокусира толкова усилия за гръцката газова връзка, която ще бъде построена до края на юни“, отбеляза Кирил Петков .

 

Едностранното нарушаване на договора между „Газпром“ и България не е проблем само на България. Това е проблем на целия Европейски съюз и ответните действия ще бъдат общи, увери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен българския премиер.

 

Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани, подчерта министър-председателят Кирил Петков по повод спрените доставки от „Газпром“ за България след края на редовното заседание на кабинета. Вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов заминават утре за Брюксел, където ще бъдат уточнени точните стъпки като общ европейски отговор на действията на „Газпром“.