EN

Премиерът Борисов разпореди спешни мерки заради проблема с масовата популация на комари край река Дунав

03.07.2019

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди спешни мерки във връзка с проблема с масовата популация на комари край река Дунав. По време на днешното правителствено заседание премиерът поиска министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане. „Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат“, обърна се премиерът Борисов към министър Танева.

 

Министър-председателят специално обърна внимание, че е важно да бъдат предупредени пчеларите и животновъдите. „Да спасим хората от това бедствие, защото от много места се обадиха”, добави премиерът Бойко Борисов и разпореди координация и с другите министерства, които биха имали отношение към проблема.

 

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ОТ СТЕНОГРАМАТА, ПУБЛИКУВАНА ТУК.

 

БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, заради жегите и дъждовете има сериозен проблем с комарите.

Министър Танева, заедно с БАБХ влезте във връзка с кметовете, за да се реагира незабавно, да дадем пари и спешно да отидат самолети и в двукилометровата зона по Дунава да пръскат, а и на други места. Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат.

Да спасим хората от това бедствие, защото от много места се обадиха. Трябва да се пръска със самолети. Също така да се предупредят пчеларите и животновъдите. Министерство на вътрешните работи също да се включат – районните управления да предупредят, да кажат кога ще се пръска. Всички колеги, които имат отношение или биха имали – туризъм, регионално, здравето – да се координират.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Това сме го правили през 2015 г. Имаме правила за информиране. Ще съберем веднага и областните дирекции по безопасност на храните, за да направим организацията.

БОЙКО БОРИСОВ: Да. Действайте!