EN

Премиерът акад. Денков: Държавните институции и политиците трябва първи да осъдим насилието около нас

20.11.2023

Всички държавни институции и политици трябва първи да дадем пример, че проявите на насилие са напълно неприемливи, ако искаме то да изчезне от живота около нас. Затова всеки един от нас по категоричен начин трябва да осъди проявите на насилие както от страна на футболните запалянковци, които злоупотребиха с мирния протест, така и от страна на тези полицаи, които злоупотребиха с възможността да упражнят насилие. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг след регулярната среща за мерките за борба с агресията и насилието, която се проведе в Министерския съвет днес.


По част от заложените дейности, свързани с борбата с насилието, е постигнат съществен напредък, подчерта министър-председателят. Акад. Денков отбеляза създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие. В администрацията на Министерския съвет ще бъде създадено и звено, което да осигурява административно-техническото, организационното, експертно и финансовото обслужване на Националния съвет. За негов председател вече е избрана вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.


Създаден е сектор „Домашно насилие" към Главна дирекция „Национална полиция“, който има роля да ръководи и организира цялостната дейност на МВР по линия на домашното насилие, и е увеличен броят на кризисните центрове в страната за пълнолетни лица от 29 на 31.


В рамките на срещата при премиера бяха обсъдени и други мерки, които предстои да бъдат реализирани следващите месеци. Сред тях са изготвянето на Национална програма за превенция и защита от домашното насилие, Координационен механизъм за помощ на пострадалите от домашно насилие, Методическо указание за действията на полицейските органи при случаи на домашно насилие и методика за ползване и работа в специално обособени помещения за изслушване на деца („сини стаи“).