EN

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с премиера на Албания Еди Рама

08.06.2021

 

Министър-председателят Стефан Янев се срещна с премиера на Албания Еди Рама, който е на посещение у нас днес и утре. Двамата лидери обсъдиха двустранните отношения, актуални въпроси от европейския дневен ред и пътя на Албания към ЕС.

 

В хода на разговора министър-председателят Стефан Янев акцентира върху последователната и активна подкрепа на България за европейската перспектива на Албания. Българският премиер приветства решимостта на Албания за напредък в програмата за реформи на ЕС и постигането на положителни резултати в ключови области в това отношение.

 

Друг акцент в разговора бе поставен върху добросъседските и приятелски отношения между България и Албания. Възможности за по-нататъшно сътрудничество от общ интерес съществуват в редица сектори като икономиката, селското стопанство, минното дело, енергетиката и високите технологии. Потенциал за задълбочаването на двустранните отношения има и в областта на транспорта и свързаността чрез развитието на Коридор №8, в сферата на образованието, културата и науката, социалното осигуряване. Очакванията са, че с оглед активизираното партньорство между двете страни през последните години с цел по-нататъшно засилване на секторното сътрудничество, ще бъдат постигнати още по-конкретни резултати в бъдеще.

 

Предмет на разговора бе също значителната роля на българското национално малцинство в Албания като естествен „мост на приятелство“ между двете страни. Акцент бе поставен и върху връзките в сектора на туризма. 

 

След разговора на четири очи между министър-председателя Стефан Янев и премиера на Албания Еди Рама се проведе пленарно заседание на двете делегации.